3.9.2020

sennder rozpoczyna współpracę z FinTech JITpay ™

• sennder i JITpay ™ nawiązały współpracę, aby cyfrowo przyspieszyć płatności w branży transportowej

• Obie firmy wspólnie opracowały produkt dla przewoźników, który upraszcza proces fakturowania i znacznie skraca czas płatności

• sennder i JITpay ™ pomagają przewoźnikom wzmocnić przepływ pieniędzy oraz płynność finansową w trudnym okresie gospodarczym, spowodowanym pandemią COVID-19

Berlin, 3 wrzesień - sennder, europejski lider w cyfryzacji drogowego transportu towarowego i JITpay ™, niemiecki dostawca FinTech z zakresu księgowości, zarządzania roszczeniami i rozwiązań finansowych dla sektora logistyki, wspólnie ogłaszają rozpoczęcie współpracy strategicznej i handlowej.

W ramach współpracy obie firmy opracowały nowy produkt faktoringowy dla przewoźników w Niemczech i Polsce, upraszczający proces fakturowania, dzięki któremu przewoźnik otrzymuje płatność w ciągu 24 godzin od wysłania faktury.

sennder już teraz oferuje przewoźnikom, z którymi współpracuje, opcję szybkiej płatności. Jednakże wielu przewoźników w branży ma do czynienia z długimi, ręcznymi procesami dołączania nowych klientów do umów faktoringowych, co często wymaga osobistych spotkań z wieloma podmiotami trzecimi.

Obecnie firmy sennder i JITpay ™ zapewniają w pełni cyfrowe rozwiązanie faktoringowe, które daje przewoźnikom możliwość zarejestrowania swoich klientów w scentralizowanym systemie fakturowania w ciągu zaledwie 15 minut. Usługa ta ogranicza wydatki związane z zaangażowaniem osób trzecich i nie zawiera minimalnej kwoty ani ilości transakcji.

Szybkie i terminowe rozwiązanie

Wiele małych i średnich firm transportowych często oferuje długie terminy płatności, istnieje też ryzyko niewywiązania się z zobowiązań przez klienta, dlatego też skrócenie czasu płatności jest atrakcyjną propozycją. Duża płynność finansowa i dostęp do gotówki mają kluczowe znaczenie dla małych i średnich przedsiębiorstw, szczególnie w obecnej sytuacji gospodarczej. Zdolność firm sennder i JITpay ™ do zapewnienia dostępu do fakturowania w ramach całkowicie cyfrowego procesu i w czasie krótszym niż 24 godziny stanowi niepowtarzalną ofertę dla sektora logistyki.

Współpraca w zakresie rozwoju cyfryzacji

Współpraca obu firm jest oczywista, gdyż zarówno sennder, jak i JITpay ™ angażują się w rozwój cyfryzacji sektora logistyki. Nowy produkt został stworzony w ramach współpracy obu firm; sennder udziela porad w zakresie problemów praktycznych, z jakimi stykają się przewoźnicy, a JITpay ™ wykorzystuje dogłębną wiedzę technologiczną i finansową do montażu produktu.

Felix Hellmann, kierownik działu usług w firmie sennder, powiedział: „Cieszymy się, że możemy zaoferować naszym przewoźnikom większą elastyczność w zakresie warunków płatności w tak trudnym momencie. W ciągu ostatnich pięciu miesięcy branża przechodziła burzliwy okres. Cyfryzacja przemysłu logistycznego jest teraz ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Cieszymy się, że możemy współpracować z JITpay ™, oferując innowacyjne rozwiązania w zakresie fakturowania i płatności, które ułatwią pracę przewoźników”.

Dr Daniel Steinke, prezes JITpay ™, powiedział: „Cieszymy się, że możemy współpracować z firmą sennder nad cyfryzacją branży logistycznej. Płatności odgrywają tu kluczową rolę, dlatego też nie możemy się doczekać wprowadzenia naszego rozwiązania na rynek europejski jeszcze w tym roku”.

Początkowo usługa będzie dostępna dla przewoźników na rynku polskim i niemieckim. Rozwiązanie zostanie wprowadzone na inne europejskie rynki w drugim półroczu.

Więcej informacji

O sennder Technologies GmbH

firma sennder została założona w 2015 roku przez Davida Nothackera, Nicolausa Schefenackera oraz Juliusa Köhlera i jest obecnie wiodącą cyfrową firmą transportową w Europie, łączącą spedytorów komercyjnych z małymi firmami transportowymi. Jako firma oparta na wiedzy i analizie danych, sennder dostosowuje się do przyszłych wymagań branży logistycznej i zapewnia przejrzystość oraz wydajność w zakresie zaopatrzenia i dystrybucji towarów.

sennder zarządza ponad 10 000 ciężarówek w całej Europie za pomocą 400 pracowników. Dzięki opracowanej przez siebie technologii sennder koncentruje się przede wszystkim na optymalizacji tras oraz ograniczaniu przestojów i transportu niezawierającego towarów.

sennder jest wspierany przez firmy Accel, Lakestar, HV Holtzbrinck, Project A, Next47, Scania Growth Capital oraz Perpetual. Ponadto, sennder połączył siły z wiodącymi w branży firmami Scania i Siemens, aby zagwarantować innowacyjność oraz najnowszą technologię w swojej ofercie.

Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o odwiedzenie naszej strony oraz naszego profilu na LinkedIn.

JITpay

JITpay ™ to szybko rozwijający się dostawca usług płatniczych specjalizujący się w sektorze logistycznym. Założona w 2016 roku firma JITpay ™ GmbH w sposób cyfrowy, łączy procesy rozliczeniowe i płatnicze w logistyce. W ramach centralnego systemu księgowego (ZAL®) JITpay ™ księguje wszystkie koszty logistyczne dla przewoźników, spedytorów i firm transportowych. JITpay ™ łączy fakturowanie centralne ze specjalnie opracowanym programem faktoringu (odwrotnego), który umożliwia natychmiastową płatność na rzecz usługodawców, a także oferuje elastyczne warunki płatności dla ich klientów.

JITpay ™ posiada własną, w pełni cyfrową firmę faktoringową. Jej siedziba znajduje się w Braunschweig i pracuje w niej ponad 50 osób.