Informacja prasowa

sennder publikuje raport European Road Freight 2023 Year in Review

Banner_Industry-Report_2024_ press
Na tej stronie

sennder publikuje raport European Road Freight 2023 Year in Review: "Cyfryzacja jest kluczem do sprostania utrzymującym się wyzwaniom makroekonomicznym"

• W pierwszym kwartale 2023 r. ładowność ciężarówek przewyższyła ładunki nadawców w Europie, a zmniejszony popyt na przewozy towarowe wywarł presję na obniżenie cen, powodując spadek stawek frachtowych.

• Niemieckie podwyżki opłat drogowych i zwiększony popyt na ładunki ciężarówek w szczycie sezonu spowodowały wzrost cen w drugiej połowie 2023 r., a stawki przewoźników zakończyły rok o 1% powyżej poziomów ze stycznia.

• Rynek spotowy odnotował spowolnienie w Europie, a sennder zaobserwował ogólny spadek o 47% możliwości rynkowych rok do roku.

• Stawki przewoźników za ładunki z Niemiec do Polski wzrosły o 17%, co stanowi największy wzrost wśród kluczowych korytarzy, napędzany głównie cenami paliw i strajkami kierowców w związku z przepisami UE.

• Elektryczne ciężarówki i paliwa HVO prawdopodobnie odnotują wzrost w 2024 r., ponieważ branża stara się sprostać rosnącym regulacjom dotyczącym dekarbonizacji transportu drogowego.

BERLIN 01.02.24 - sennder, wiodąca europejska cyfrowa firma spedycyjna, opublikowała raport rynkowy European Road Freight 2023 Year in Review, koncentrujący się na kluczowych trendach kształtujących branżę w 2023 r., w oparciu o własne dane z sieci około 40 000 ciężarówek. Raport zawiera analizę krajobrazu branży transportu drogowego wraz z prognozą trendów, które będą miały wpływ na branżę w 2024 roku.

Julius Koehler, współzałożyciel i dyrektor zarządzający sennder, powiedział: "Rok 2023 był kolejnym bezprecedensowym rokiem dla naszej branży. W kontekście ciągłej niestabilności rynku i nieustannie pilnej potrzeby działań na rzecz klimatu, widzimy, że spedytorzy i przewoźnicy wykorzystują możliwości technologiczne i dostosowują się do nowych wymagań środowiskowych i regulacyjnych. Perspektywy na 2024 r. są jasne: cyfryzacja jest kluczem do radzenia sobie z niższym popytem ze strony spedytorów i utrzymującymi się wyzwaniami makroekonomicznymi ".

Spadek stawek frachtu drogowego w I kwartale 2023 r.

Rok 2023 był trudny dla branży, a niekorzystne globalne warunki makroekonomiczne odbiły się zarówno na załadowcach, jak i przewoźnikach. Popyt na transport drogowy, często będący barometrem kondycji gospodarczej, odnotował spadek po rekordowo wysokich stawkach frachtowych obserwowanych w 2022 roku. W obliczu konieczności zabezpieczenia ładunków przewoźnicy zaangażowali się w strategie niskich cen, obniżając stawki frachtowe, przy czym sennder zidentyfikował spadek stawek frachtu drogowego nawet o 9% w 1. kwartale 2023 roku.

Jednak stawki europejskich przewoźników wzrosły o 1% powyżej poziomów ze stycznia 2023 r. w ujęciu rok do roku. Było to spowodowane popytem w szczycie sezonu i nowymi opłatami drogowymi w Niemczech od grudnia 2023 r., które zwiększyły koszty opłat drogowych nawet o 83% dla przewoźników działających na niemieckich drogach. Niemieckie stawki frachtowe na koniec 2023 r. wzrosły o 6%, co sennder określił jako spowodowane wzrostem kosztów.

Road freight transport cost index Europe

Poruszanie się po rynku spot

Rynek spotowy odnotował spowolnienie w 2023 r., a sennder zaobserwował 47% spadek możliwości rynkowych w ujęciu rok do roku. Niekorzystne warunki makroekonomiczne stłumiły wydatki konsumenckie i zamówienia biznesowe, prowadząc do utrzymującej się nadwyżki ładowności ciężarówek.

Road freight spot opportunity index for Europe-2024W "szczycie sezonu" przewozowego (od Black Friday do końca roku) odnotowano niższy szczyt w porównaniu z ostatnimi dwoma latami, a zamówienia spedytorów spadły z powodu spadku wydatków konsumenckich. Mimo to wolumeny ładunków ciężarówek firmy sennder nadal osiągnęły szczyt na poziomie 65% powyżej średniej w ostatnim tygodniu listopada 2023 r., a wielu świadomych kosztów konsumentów czekało na zniżki w Czarny piątek przed dokonaniem znaczących zakupów.

Julius Koehler, współzałożyciel i dyrektor zarządzający sennder, powiedział: "W świetle trwającej zmienności rynku, sennder kontynuuje rozbudowę swojego modelu biznesowego Control Tower w celu zapewnienia zrównoważonego wzrostu: Przejmujemy 100% biznesu FTL naszych klientów i digitalizujemy wszystkie części interakcji. Uwalnia to wartość dla naszych klientów, przede wszystkim w postaci niższych kosztów. W ten sposób budujemy niezawodny popyt na wolumeny bazowe, ładunki zakontraktowane i dodatkowo ładunki spotowe. Pozostaje to priorytetem na rok 2024".

Kluczowe korytarze transportowe

Wśród kluczowych korytarzy w Europie, podczas gdy trasa z Niemiec do Polski pozostała niezmieniona na koniec roku, eksport z Polski do Niemiec odnotował największy wzrost kosztów przewoźnika, a stawki za kilometr wzrosły o 17% w ciągu roku. Było to spowodowane rosnącymi cenami oleju napędowego i strajkami polskich kierowców, które wpłynęły na dostępność przewoźników. Trasa sennder z Hiszpanii do Holandii pozostała stabilna, a wahania w ciągu roku były spowodowane powtarzającą się dynamiką sezonową.

Road Freight Transport Cost index for Europe -corridor deep dive-Po tymczasowym zniesieniu dziennego limitu liczby kierowców ciężarówek, którzy mogą wjechać do UE z Ukrainy od lipca 2022 r., ukraińscy przewoźnicy zdobyli dominujące udziały w rynku poszczególnych korytarzy towarowych. Doprowadziło to do protestów polskich kierowców ciężarówek, którzy podjęli akcję strajkową i zablokowali przejścia graniczne, wzywając do przywrócenia przez UE systemu zezwoleń dla kierowców.

Zakłócenia spowodowane rosyjską inwazją na Ukrainę nadal miały wpływ na globalny handel, łańcuchy dostaw i rynki energii. Wolumeny zamówień spedytorów pozostają ograniczone ze względu na zmniejszoną produkcję i wydatki konsumpcyjne podczas stopniowego ożywienia gospodarczego w głównych gospodarkach.

Perspektywy na 2024 rok: Ekologiczny transport na fali wznoszącej

Na rynku zielonej logistyki w 2023 r. ponownie zwrócono uwagę na niskoemisyjne rozwiązania transportowe, takie jak HVO i elektryczne ciężarówki. Dostęp do HVO nadal rozwijał się na publicznych stacjach paliw w 2023 r. sennder przewiduje, że trend ten najprawdopodobniej nasili się w 2024 r., gdy Niemcy i Francja złagodzą obecne biurokratyczne przepisy dotyczące sprzedaży czystego HVO.

Chociaż HVO oferuje opłacalny sposób na krótkoterminową redukcję emisji dwutlenku węgla, sennder przewiduje, że elektryczne ciężarówki odegrają kluczową rolę w osiągnięciu zerowej emisji netto w transporcie drogowym w dłuższej perspektywie. Pojawiają się nowe modele biznesowe, aby sprostać wyzwaniom związanym z przyjęciem pojazdów elektrycznych na dużą skalę, takim jak wysokie wymagania kapitałowe i ryzyko związane z wartością rezydualną.

Julius Koehler, dyrektor zarządzający sennder, powiedział: "Branża musi znaleźć nowe rozwiązania w zakresie dekarbonizacji, a nowe modele biznesowe muszą być częścią strategii. Ponieważ elektryfikacja nadal wiąże się z wysokimi kosztami zarówno dla klientów, jak i przewoźników, współpraca branżowa będzie prawdopodobnie niezbędna do osiągnięcia postępów w 2024 roku. Dotyczy to w szczególności małych firm transportowych, które muszą polegać na innowacyjnych modelach, aby uzyskać dostęp do kosztownych e-pojazdów i zwiększonej przepustowości. W 2024 r. nadal będziemy obserwować duży ruch na rynku i spodziewamy się, że partnerstwa będą kluczowym trendem".

W 2023 r. firma sennder ponownie zaobserwowała gwałtowny wzrost popytu na ekologiczne rozwiązania transportowe, a prognozy na 2024 r. są podobne:

Graham Major-Ex, Director Green Business & eMobility, powiedział: "Wraz z rosnącymi wymogami regulacyjnymi, ale przede wszystkim ogromnym naciskiem na czystszy transport drogowy ze strony naszych partnerów: klientów i przewoźników, co znalazło odzwierciedlenie w 6-krotnym wzroście popytu na ekologiczny transport w ubiegłym roku, nasza prognoza na 2024 rok jest jasna: ekologiczny transport będzie nadal rósł, będzie to rok zaawansowanych paliw i elektrycznych ciężarówek".

Pełny raport można znaleźć tutaj.

ZAKOŃCZENIE

Kontakt dla prasy

press@sennder.com

Informacje o sennder Technologies GmbH

sennder, wiodący cyfrowy przewoźnik drogowy w Europie, oferuje klientom dostęp do połączonej floty tysięcy ciężarówek. W tradycyjnej branży sennder działa szybko i koncentruje się na cyfryzacji i automatyzacji wszystkich procesów logistyki drogowej. sennder rozmieszcza ponad 40 000 ciężarówek w całej Europie, z dostępem do ponad 120 000 pojazdów, i ma zespół ponad 1000 osób. Wykorzystując własną technologię, sennder buduje ekosystem, który wprowadza branżę w XXI wiek z nowym stopniem przejrzystości, wydajności i elastyczności. sennder jest wspierany przez wiodących europejskich inwestorów, w tym Baillie Gifford, Accel, Lakestar, HV Capital, Project A, Scania Growth Capital i Poste Italiane. Ponadto sennder połączył siły z liderami branży Scania i Siemens, aby zapewnić innowacyjność i najnowocześniejszą ofertę.

Więcej informacji można znaleźć na naszej stronie internetowej i LinkedIn.