Informacja prasowa
sennder Team • February 15, 2022

sennder kontynuuje rozwój na polskim rynku i powiększa swoje biuro we wrocławskim Centrum Południe

Wiodący europejski cyfrowy spedytor drogowy, sennder, powiększa swoje wrocławskie biuro, by zapewnić odpowiednią ilość miejsca dla rozwijającego się zespołu. Firma wynajmie kolejne piętro – ponad 1 300 mkw. – w Centrum Południe, największej biurowej inwestycji Skanska we Wrocławiu.
sennder_wroclaw_sennder_light_couch

Centrum Południe to wieloetapowa inwestycja, która docelowo zaoferuje 85 tysięcy mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej i usługowej. Jej pierwszy etap zakończył się w lipcu 2020 roku, a rok później Skanska rozpoczęła prace nad drugim etapem. Centrum Południe to pierwsza realizacja szwedzkiego dewelopera w stolicy Dolnego Śląska, która będzie mogła pochwalić się prestiżowym certyfikatem WELL. Projekt został już odznaczony innym ważnym wyróżnieniem – WELL Health-Safety Rating. Jest ono przyznawane powierzchniom biurowym, które spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa – ograniczają ryzyko rozprzestrzeniania chorób, umożli­wiając jednocześnie stworzenie zdrowego i przyjaznego środowiska pracy.

W styczniu 2021 roku sennder wynajął ponad 1 200 mkw. powierzchni biurowej oraz 200-metrowy taras. W tym roku firma planuje wynajęcie kolejnego piętra o powierzchni ponad 1 300 mkw. oraz połączenie dwóch kondygnacji w jedną całość. Wrocławski zespół firmy powięk­szył się w ciągu roku o ponad 150% (z 48 pracowników w 2020 roku do 122 pod koniec 2021) . Obecnie sennder planuje zatrudnić w Polsce kolejne 58 osób./blisko 60 osób.

– Polska pozostaje kluczowym regionem dla naszej firmy. Większość podmiotów logistycznych nadal działa w oparciu o tradycyjne narzędzia, dlatego istnieje duży popyt na spedycję cyfrową – pod­kreś­la Krzysztof Koronkiewicz, dyrektor zarządzający sennder Polska . – Jesteśmy pod du­żym wrażeniem lokalnych talentów we Wrocławiu – planujemy powiększyć nasz dotychcza­sowy zespół: dziś jest to ponad 120 osób, a naszym celem jest 190. Wielu naszych pracowników jest zainteresowanych powrotem do biura. Jestem bardzo zadowolony z możliwości współpracy ze Skanska. Cenimy elastyczność – cieszymy się, że spełniane są nasze oczekiwania w zakresie powierzchni biurowej klasy premium – dodaje Krzysztof Koronkiewicz.

sennder dąży do stworzenia czegoś więcej, niż tylko miejsca pracy. Jednym z powodów rozbudowy wrocławs­kiego biura jest zapewnienie pracownikom takich udogodnień, jak zjeżdżalnia do przemiesz­cza­nia się pomiędzy piętrami, stół bilardowy i sale konferencyjne z ruchomymi ścianami. Ma to na celu stworzenie środowiska pracy, które sprzyja kreatywności i współpracy.

– Powiększenie powierzchni biurowej firmy sennder jest dowodem na to, że biura wciąż odgrywają istotną rolę w działalności wielu organizacji – mówi Karolina Jamróz, menadżer ds. wynajmu w spółce biurowej Skanska w regionie CEE. – Jesteśmy przekonani, że zrównoważone i innowacyjne przestrzenie biurowe Centrum Południe będą atutem wspierającym dalszy rozwój naszego najemcy. Kolejna umowa z sennder stano­wi dla nas również wielki dowód zaufania – dodaje Karolina Jamróz.

Kompleks Centrum Południe zbudowano zgodnie z najwyższymi standardami i najbardziej wymagającymi certyfikatami środowiskowymi, które przyznawane są innowacyjnym i bez­piecz­nym przestrzeniom biurowym, które cechuje najwyższa jakość oraz dbałość o zdrowie i dobre samo­po­czu­cie pracowników. Centrum Południe jest w 100% zasilane energią elektryczną pochodzącą z farm wiatrowych. Ponadto jest to pierw­szy kompleks biurowy we Wrocławiu, na którego terenie ułożono antysmogowy chodnik wykonany z zielonego betonu. Filtry oczyszczające powietrze, nawilżacze adiabatyczne i sys­tem wentylacji umożliwiają dostarczenie aż o 30% więcej świeżego powietrza niż w przypadku standardowych powierzchni biurowych – w rezultacie jakość powietrza w budynku jest znacznie lepsza. W przestrzeniach publicznych zastosowano oświetlenie LED – dzięki temu kompleks zużywa nawet o jedną trzecią mniej energii niż budynki referencyjne. Na terenach zielonych w obrębie Centrum Południe nie używa się szkodliwych pestycydów i herbicydów.

Spółka biurowa Skanska w Polsce

Spółka biurowa Skanska w Polsce jest innowacyjnym deweloperem zielonych, ponadczasowych budynków biurowych. Buduje otwarte, tętniące życiem przestrzenie, w których pracownicy czują się dobrze. Projekty biurowe Skanska są certyfikowane w systemie LEED, WELL Core & Shell, a także WELL Health-Safety Rating. Oprócz tego nowe inwestycje Skanska w Polsce posiadają certyfikat „Obiekt bez Barier”, który dowodzi przystosowania do użytkowania przez osoby z różnymi potrzebami – w tym przez osoby z niepełnosprawnościami czy rodziców z małymi dziećmi. Spółka biurowa Skanska działa w Polsce od 1997 roku. Prowadzi działalność na siedmiu rynkach: w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, Krakowie, Katowicach i Trójmieście.

Zapraszamy do odwiedzenia profili spółki na portalach

linkedin.com/company/skanska

facebook.com/Miasta.Biura.Skanska

Więcej informacji na stronie internetowej